duminică, 25 iulie 2010

Piramida alimentara

Pentru a sti cum sa ne alimentam sanatos este important sa cunoastem ceea ce se numeste "piramida alimentara". Pe masura ce urcam dinspre baza spre varful piramidei, trebuie sa consumam cantitati tot mai mici din alimentele respective.
Painea, pastele, orezul, cerealele si leguminoasele reprezinta baza piramidei si trebuie consumate in proportie de aproximativ 30% din dieta zilnica. Acestea contin carbohidrati si reprezinta sursa de energie a organismului. De asemenea contin fibre alimentare, minerale si vitamina B. Alimentele din aceasta categorie sunt cu atat mai sanatoase cu cat sunt mai putin prelucrate. Alegeti cu precadere cerealele integrale, painea neagra si orezul brun.
Legumele sunt o sursa importanta de fibre alimentare si vitamine. Este de preferat sa le consumam in stare naturala, cruda, pentru ca prin preparate termica sunt distruse o parte din vitamine. Necesarul este de 3-5 portii zilnic.
Fructele contin vitamine, mai ales A si C, au putine calorii si sunt bune de consumat proaspete de 2-4 ori pe zi. Atentie la fructele uscate sau conservate in dulceturi si compoturi, acestea au un continut ridicat de zahar!
Produsele lactate precum branza, iaurtul, laptele dulce sunt o sursa importanta de calciu si se recomanda a se consuma cele degresate, de 2-4 ori de zi.
Carnea si semintele, precum carnea rosie, carnea alba, carnea de peste, nuci, alune, seminte, soia sunt o sursa importanta de proteine precum si de vitamina B6 si E. Se pot consuma de 2-3 ori pe zi.
Grasimi si dulciuri cum sunt untul, uleiul, ducliurile trebuie consumate in cantitati reduse.
Foarte important este consumul de apa, minim 2 l pe zi, miscarea, consumarea cerealelor integrale, a cruditatilor, preferati carnea alba sau pestele si grasimile din seminte in defavoarea celor animale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu