duminică, 25 iulie 2010

Cat inseamna o portie alimentara

Am vorbit in articolul Piramida alimentara despre numarul de portii permise din categoriile de alimente. Dar ce inseamna o portie atunci cand ne calculam masa zilnica?
O portie de paine, orez, cereale, paste fainoase inseamna : o felie de paine, 30 g de cereale, o jumatate de ceasca de paste sau orez.
O portie de fructe inseamna : un fruct mediu precum banana, mar, portocala, sau jumatate de ceasca de boabe de fructe precum strugurii sau trei sferturi de ceasca de suc de fructe.
O portie de legume : o ceasca de legume crude cu frunze, jumatate de ceasca din legumele radacinoase tocate sau trei sferturi de ceasca de suc de legume.
O portie de carne, peste, oua, nuci , fasole boabe: 60-90 g de carne, jumatate de ceasca de fasole gatita, un ou, doua linguri de unt de arahide.
O portie de lactate: o ceasca de lapte sau iaurt, 50 g de branza naturala, 60 g de branza procesata.
Pentru o alimentatie sanatoasa asigurati-va ca mancati zilnic macar minimul recomandat din toate cele 6 grupe ale piramidei. Aveti nevoie de ele pentru carbohidrati, fibre, proteine, minerale si vitamine. Alegeti mereu alimetele cu cel mai scazut continut de grasimi si mai ales mancati cumpatat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu