luni, 26 iulie 2010

Retetele zilei de luni

Am vizitat o sumedenie de bloguri culinare care de care mai apetisante si mai variate. Din retetele propuse de acestea va voi prezenta cateva idei de alimentatie sanatoasa.

Micul dejun : pentru ca e vara, e cald si cu totii ne dorim sa mancam ceva usor dar consistent, va popun pentru micul dejun o salata din Banane cereale si suc de portocale  pe care am descoperit-o pe blogul Bun si Sanatos .

sursa foto
Vom folosi :
- o banana,
- o portocala,
- o lingura de stafide brune,
- o lingura de seminte de dovleac neprajite,
- o lingura de migdale maruntite neprajte,
- o lingura germeni de grau,
- doi pumni de cereale din porumb fara zahar.

Taiem banana felii, peste care vom adauga ingredientele de mai sus si sucul stors din portocala. Asa-i ca v-am facut pofta?
Pranzul. La pranz vreau neaparat sa mananc sanator si fresh. De aceea am gasit doua feluri de mancare gustoase si mai ales usoare.
Blogul Culorile din farfurie ne propune o delicioasa supa de sfecla rosie.
sursa foto

Am ajustat usor ingredientele pentru un meniu sanatos: cateva fasii din piept de pui dezosat; 1 sfecla rosie mica; 3 cepe verzi ; 1 radacina patrunjel ; 1 ardei gras; 1 telina mica; 1/4 varza alba mica; 3-4 rosii mari proaspete si foarte bine coapte; 1 castravete murat;1 buchet de verdeata (telina, leustean, patrunjel); doua cani de bors acru natural; 1 ou+iaurt;  leustean; sare. Modul de preparare il puteti citi aici.



Sursa foto
La felul principal eu as prefera o salata mare de gulii cu pui, propusa tot de Culorile din farfurie.
Ingrediente:
- 2 gulii mari;
- 300-400 g piept de pui;
- 2 ardei rosii;
- o legatura de ceapa verde;
- 2 oua fierte;
-  ulei, sare, piper.
Modul de preparate il puteti citi aici.

 
 
 
 
Pentru cina Ama ne propune o Salsa cu Rosii si nectarine, foarte sanatoasa si mai ales racoritoare.
Sursa foto
Ingrediente:
- 3 nectarine
- 3 rosii
- 3 catei de usturoi
- ulei de masline
- sare
- busuioc
- branza Caciotta
Se taie cuburi mici nectarinele, rosiile si branza, se da prin razatoare usturoiul,se amesteca toate ingredientele, se adauga putin ulei de masline, busuiocul tocat marunt si sare dupa gust. Se serveste cu o felie de paine prajita.

Pentru astazi v-am prezentat cateva retete simple si sanatoase, pentru un meniu de vara gustos si variat.

duminică, 25 iulie 2010

Cat inseamna o portie alimentara

Am vorbit in articolul Piramida alimentara despre numarul de portii permise din categoriile de alimente. Dar ce inseamna o portie atunci cand ne calculam masa zilnica?
O portie de paine, orez, cereale, paste fainoase inseamna : o felie de paine, 30 g de cereale, o jumatate de ceasca de paste sau orez.
O portie de fructe inseamna : un fruct mediu precum banana, mar, portocala, sau jumatate de ceasca de boabe de fructe precum strugurii sau trei sferturi de ceasca de suc de fructe.
O portie de legume : o ceasca de legume crude cu frunze, jumatate de ceasca din legumele radacinoase tocate sau trei sferturi de ceasca de suc de legume.
O portie de carne, peste, oua, nuci , fasole boabe: 60-90 g de carne, jumatate de ceasca de fasole gatita, un ou, doua linguri de unt de arahide.
O portie de lactate: o ceasca de lapte sau iaurt, 50 g de branza naturala, 60 g de branza procesata.
Pentru o alimentatie sanatoasa asigurati-va ca mancati zilnic macar minimul recomandat din toate cele 6 grupe ale piramidei. Aveti nevoie de ele pentru carbohidrati, fibre, proteine, minerale si vitamine. Alegeti mereu alimetele cu cel mai scazut continut de grasimi si mai ales mancati cumpatat.

Piramida alimentara

Pentru a sti cum sa ne alimentam sanatos este important sa cunoastem ceea ce se numeste "piramida alimentara". Pe masura ce urcam dinspre baza spre varful piramidei, trebuie sa consumam cantitati tot mai mici din alimentele respective.
Painea, pastele, orezul, cerealele si leguminoasele reprezinta baza piramidei si trebuie consumate in proportie de aproximativ 30% din dieta zilnica. Acestea contin carbohidrati si reprezinta sursa de energie a organismului. De asemenea contin fibre alimentare, minerale si vitamina B. Alimentele din aceasta categorie sunt cu atat mai sanatoase cu cat sunt mai putin prelucrate. Alegeti cu precadere cerealele integrale, painea neagra si orezul brun.
Legumele sunt o sursa importanta de fibre alimentare si vitamine. Este de preferat sa le consumam in stare naturala, cruda, pentru ca prin preparate termica sunt distruse o parte din vitamine. Necesarul este de 3-5 portii zilnic.
Fructele contin vitamine, mai ales A si C, au putine calorii si sunt bune de consumat proaspete de 2-4 ori pe zi. Atentie la fructele uscate sau conservate in dulceturi si compoturi, acestea au un continut ridicat de zahar!
Produsele lactate precum branza, iaurtul, laptele dulce sunt o sursa importanta de calciu si se recomanda a se consuma cele degresate, de 2-4 ori de zi.
Carnea si semintele, precum carnea rosie, carnea alba, carnea de peste, nuci, alune, seminte, soia sunt o sursa importanta de proteine precum si de vitamina B6 si E. Se pot consuma de 2-3 ori pe zi.
Grasimi si dulciuri cum sunt untul, uleiul, ducliurile trebuie consumate in cantitati reduse.
Foarte important este consumul de apa, minim 2 l pe zi, miscarea, consumarea cerealelor integrale, a cruditatilor, preferati carnea alba sau pestele si grasimile din seminte in defavoarea celor animale.

De ce "Dieta si Sanatate"


Urmare a unui ritm de viata alert si a sedentarismului, uitam sa traim si sa ne alimentam sanatos. De aceea o informare cat mai buna asupra modului de alimentatie, a regimurilor de slabire, a practicarii exercitiilor fizice este extrem de importanta pentru a ne pastra sanatosi, activi si pentru a ne bucura de viata.